Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Projekt „Snaga žena – skrbim za druge, brinem za sebe II“ – Kroz 12 mjeseci 62 žene skrbile za 401 korisnika

Snaga žena 2

Čak 401 starija osoba ili osoba u nepovoljnom položaju s obuhvata područja LAG-a Vuka-Dunav zaprimila je tijekom 12 mjeseci usluge pomoći u kućanstvu, a na poslovima pružanja pomoći i skrbi zaposlene su 62 žene. Rezultati su to provedbe projekta „Snaga žena – skrbim za druge, brinem za sebe II“, UP.02.1.1.13.0077., koji su jučer predstavljeni javnosti u Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru Antunovac na završnoj konferenciji projekta.

Nositelj projekta vrijednog 5.332.800,00 kuna je LAG Vuka-Dunav, a projekt je odobren u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. LAG Vuka-Dunav projekt provodi uz partnere Općinu Antunovac, Općinu Vladislavci, Općinu Vuka, Općinu Ernestinovo, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Osijek te Centar za socijalnu skrb Osijek.

Projektni su rezultati ostvareni i bolje od planiranog – uz predviđenih 60 zapošljavanja, dodatno su privremeno zaposlene još dvije žene kao zamjene, a pomoć je u konačnici umjesto planiranih 360 korisnika zaprimio čak 401 krajnji korisnik. Njima je tijekom tog razdoblja svakodnevno pružana pomoć poput dostave namirnica, lijekova i ostalih potrepština, pomoć pri održavanju kućanstva i okućnice te pri održavanju osobne higijene, no i u obliku posredovanja u ostvarivanju raznih prava korisnika, pružanja psihosocijalne podrške, pomoći u društvenim aktivnostima te razgovora i druženja.

Projektom je predviđeno i stjecanje novih znanja za najmanje 20 žena pohađanjem odabranih programa osposobljavanja, dok je tijekom provedbe program osposobljavanja za zanimanje gerontodomaćica završilo 30 pripadnica ciljane skupine. Time su one, našavši se ponovno na tržištu rada, postale konkurentnije i kompetentnije te bi mogle lakše pronaći novi posao s obzirom na stečeno radno iskustvo i nove kvalifikacije.

Tijekom 18 mjeseci provedbe projekta, izvršavanjem predviđenih projektnih aktivnosti pomoglo se nezaposlenim, teže zapošljivim ženama sa područja LAG-a Vuka-Dunav (sa područja jedinica lokalne samouprave Antunovac, Vladislavci, Vuka i Ernestinovo), istovremeno ostvarujući pozitivan utjecaj na prevenciju prerane institucionalizacije starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, njihovu socijalizaciju, a samim time i poboljšanu kvalitetu života.“Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost LAG-a Vuka-Dunav i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.”